Het begrip “demissionair” verwijst naar een situatie waarin een regering of een individueel lid van de regering ontslag heeft genomen of is afgetreden, maar nog steeds tijdelijk in functie blijft totdat er een nieuwe regering is gevormd of vervanging is gevonden. Dit kan zich voordoen na verkiezingen, politieke onrust, of andere omstandigheden die leiden tot het vertrek van een regering of haar leden.

In Nederland wordt de term “demissionair” vaak gebruikt in het kader van de regering. Als het kabinet zijn ontslag heeft ingediend, maar er nog geen nieuw kabinet is gevormd, wordt het bestaande kabinet als demissionair beschouwd. In deze periode heeft het kabinet beperkte bevoegdheden en neemt het alleen lopende zaken waar. Het is niet in staat om belangrijke nieuwe beslissingen te nemen of om controversiële beleidsveranderingen door te voeren.

Demissionaire kabinetten worden in het algemeen beschouwd als een overgangsperiode, waarin het land wordt bestuurd totdat er een nieuwe regering is gevormd. Tijdens deze fase wordt van de demissionaire regering verwacht dat ze terughoudend is met het nemen van ingrijpende beslissingen en dat ze slechts optreedt in geval van urgentie.

Het concept van een demissionaire regering is bedoeld om de continuïteit van het bestuur te waarborgen totdat er een nieuwe regering is geïnstalleerd. Het is een tijdelijke status die de normale gang van zaken in de politiek mogelijk maakt, zelfs nadat een zittende regering haar ontslag heeft ingediend. Gedurende deze periode wordt er van politici verwacht dat ze zich terughoudend opstellen en zich voornamelijk richten op het beheer van lopende zaken, in afwachting van de vorming van een nieuwe regering.